söndag 5 december 2010

SEKO sänker A-kasseavgiften


På torsdagen den 25 november fattade styrelsen för SEKO:s a-kassa beslut om att sänka den totala medlemsavgiften till a-kassan med 53 kronor. Det innebär att den nya avgiften till a-kassan efter årsskiftet blir 225 kronor för medlemmar som är anslutna till både SEKO och a-kassan, och 243 kronor för de som endast är enskilt anslutna till SEKO:s a-kassa.

Efter regeringens förändringar av a-kassan - som egentligen är försämringar - regleras den så kallade arbetslöshetsavgiften av hur stor arbetslösheten är bland kassans medlemmar. Detta är naturligtvis ett orättvist system, som framförallt slår mot personer i branscher där arbetslösheten är hög, men det känns ändå bra att vi nu kunnat sänka avgiften med 53 kronor. A-kassan är trots allt en viktig trygghetsförsäkring på en osäker arbetsmarknad. Tillsammans med SEKO:s inkomstförsäkring, som kompletterar ersättningen från a-kassan, ger försäkringen ett bra skydd de första 100 dagarna.

Janne Rudén
Förbundsordförande

Kommentar från SEKO Pendelklubben:

Det är naturligtvis bra att A-kasseavgiften sänks även om sänkningen blev betydligt lägre än vi hoppats på. Smolket i bägaren är också sänkningen till del finasieras av att arbetslösa utförsäkrats pga regeringens orättfärdiga regelsystem.


Vi tror också att LO- förbunden måste sätta press på regeringen för en enhetlig A-kasseavgift för alla. Oseriösa och osolidariska fackföreningar har de senaste åren slagit sig in på arbetsplatser de saknar traditionell förankring hos. Metoden är att locka med låga A-kasseavgifter. Det här leder till splittring bland arbetstagarna och försvårar för de seriösa fackföreningarna att göra ett bra jobb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar