måndag 8 november 2010

Poolgruppen och arvodister station


Ersättningar till Poolgruppen och Fasta Linjeviken för felaktig schemaläggning

SEKO Pendelklubben begärde i maj ut samtliga scheman för stationsvärdarna på poolgruppen och fasta linjeviken. Det visade sig att dessa scheman ofta bröt mot vårt arbetstidsavtal. Det gällde speciellt 12-timmarsregeln runt fridag och veckovilan (minst 36 timmar sammanhängande ledighet under en vecka). Efter att ha begärt förhandling med ISS i frågan enades parterna om följande:


Samtliga stationsvärdar som går på poolgruppen samt de fasta linjevikarierna får 21 timmar och 36 minuter insatta på sina kompsaldon. Dessa kan tas ut som pengar eller ledighet (motsvarar tre dagar)
• En arbetsgrupp tillsätts, med representanter från Pendelklubben och Iss, med uppgift att hitta bättre lösningar på schemaläggningen av framförallt poolgruppens tjänster


Någon absolut rättvisa innebär inte detta eftersom somliga drabbats mer än andra vid felaktiga schemaläggningar men av praktiska skäl valde Pendelklubben att lösa frågan på det här sättet. Det är också osäkert hur det slutat om frågan istället gått till en central tvist. Ett eventuellt skadestånd hade gått till förbundet och risken finns att de drabbade stationsvärdarna inte fått någon ersättning alls. .


Arvodister
Arbetsgruppen kommer också att diskutera frågor som rör de arvodesanställda stationsvärdarna.. I nuläget saknas regler och avtal i många frågor vilket gör att villkoren skiljer sig åt från person till person. Arbetsledarna har fått ett ökat inflytande och tar ofta självständiga beslut i frågor som istället borde regleras i avtal. Från Pendelklubbens sida kommer vi bl.a att ta upp följande frågor:
Ett tydligt regelverk för hur turerna ska fördelas mellan de arvodesanställda stationsvärdarna.
• Hur ska vikariaten tillsättas på linjestationerna? I dagens läge sker det ibland helt godtyckligt. Även här behövs det klara regler.

Har du som arvodesanställd stationsvärd åsikter om detta så får du gärna höra av dig till klubben med dina åsikter.

SEKO Pendelklubbens förhandlingsdelegation

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar