söndag 5 december 2010

Förare som jobbar som tågvärdar



Stockholmståg har väckt frågan med SEKO Pendelklubben och de övriga fackklubbarna inom pendeln om att förare i utökad utsträckning ska kunna arbeta som tågvärdar till följd av den akuta bristen på tågvärdar.

Det finns ett tidigare avtal som tillåter en förare, när det saknas en tågvärd, att ta in ett tåg från en ytterstation till Cst (som tågvärd). Någon planerad användning får inte förekomma.

Från Pendelklubbens sida säger vi NEJ till förslaget om utökad användning av förare som tågvärdar. SEKO LOk ställer sig också solidariskt bakom detta.Vi har också framfört till Stockholmståg att liknande situtioner tidigare har lösts genom att betala extra ersättningar för övertid. Det är upp till arbetsgivaren att bestämma storleken på en sådan ersättning.Men smakar det så kostar det!

Orsaken till bristen på tågvärdar är att Stockholmståg inte har haft den rekrytering som behövs. Det leder också till att det blir svårare att få ut ströledigheter något som i sin tur med automatik leder till att sjukskrivningarna blir fler.

Stockholmståg måste lära sig att planera in nya kurser på ett sätt som gör att personalbrist inte uppstår. Detta är ju inte första gången det händer.

Olof Fryklöf för SEKO Pendelklubbens förhandlingsdelegation

3 kommentarer:

  1. Okej att det gäller förare men hur blir de med oss trafikinformatörer som är tågvärdar i botten, när ryktet går att det så småningom ska bli en delad tjänst?

    SvaraRadera
  2. Vi kommer att undersöka frågan om vad som ska gälla för trafikinformatörer. Det borde i sak inte var ngt problem för de som är tågvärdar i botten att hoppa in vid behov.

    Mvh
    Olof Fryklöf

    SvaraRadera