tisdag 5 oktober 2010

Rapport från lokala löneförhandlingarna på Pendeln


Lokala löneförhandlingar har förts med Stockholmståg under september och kommer att inledas med TraffiCare i oktober.

SEKO Pendelklubben har lämnat ett yrkande till STÅG och TraffiCare som innebär att vi accepterar ett senare datum för lönerevisionen, till 1/6 2011, om det kompenseras med ett större påslag på lönen än de 0.9% + 2,6% för perioden 1/6 2010 -1/4 2012 som förhandlats fram centralt.

Vårt yrkande till Stockholmståg och TraffiCare ser ut på följande sätt:
• Hela lönepotten räknas upp med 4,6% från 1/6 2011
• Kompensation för senareläggning med 0,4%
• Förskjutning mot slutlön
Beslut om Pendelklubbens yrkande till löneförhandlingarna togs på vårt medlemsmöte i juni


I de inledande förhandlingarna visade Stockholmståg intresse av att förhandla enligt den här modellen.
Företaget gav såväl Pendelklubben som SEKO Lok ett konkret bud som innebar ett påslag på ca 4,7% på slutlönen och 3,52% i ingångsstegen. Vi låg i det läget nära att kunna skriva på ett tvåårsavtal om löner för tågvärdar. Vilket också blivit vägledande för löneförhandlingarna med TraffiCare för stations och betalvärdar.

Sedan har STÅG tagit tillbaka sitt bud, vilket måste ses som mycket märkligt.
STÅG vill nu i istället koppla nivåhöjningar av lönerna över centrala avtalets 3,52% till försämringar av arbetstidsavtalet.

Detta är självklart oacceptabelt och löneförhandlingarna är därmed tillbaka på ruta ett. Eftersom Pendelklubben och STÅG i nuläget står långt ifrån varandra så pekar det mesta på ett ettårsavtal där lönerna höjs med 0,9% från 1/6 2010. Nya löneförhandlingar kommer isåfall att hållas under våren 2011 där de återstående 2,6 % ska fördelas.

Vårt yrkande till TraffiCare ligger kvar oavsett hur förhandlingarna med Stockholmståg avslutas. Men självklart så påverkas förhandlingarna med TraffiCare av utfallet på Stockholmståg.

Vi återkommer med mer information när förhandlingarna avslutats.

SEKO Pendelklubbens Förhandlingsdelegation

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar