tisdag 5 oktober 2010

Ingen ambulering på stompendeln


SEKO Pendelklubben kallade i september till en MBL- förhandling med Stockholmståg med anledning av att STÅG väckt frågan att tågvärdar ska ambulera ute i tågen på stompendeln från 1 oktober. Vid förhandlingen deltog även representanter för SEKO Lok.

Parterna enades om att det i nuläget inte finns några förutsättningar för att genomföra ett sådant projekt. Istället kommer arbetet med att utveckla tågvärdsrollen, där jobbet utförs från hytten, att fortsätta.

Från fackligt håll framförde vi att tågvärdens roll i första hand är en säkerhetsfunktion. Om tågvärden ambulerar ute i tåget så minskar säkerheten för resenärerna vid på och avstigning.. Det finns ingen möjlighet för föraren att utföra efterkontrollen på stompendeln.

Dessutom har ambulering ute i tågen, utan tågvärd i hytten, testats i mitten av 90-talet. Testet visade att det inte fungerade och projektet las ner redan efter några månader. Från SEKO Pendelklubbens sida kan vi aldrig att medverka i experiment som innebär att våra jobb hotas på sikt.

SEKO Pendelklubbens förhandlingsdelegation

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar