lördag 2 april 2011

ISS hotar att säga upp personal på pendeln!


Den 25 mars skickade ISS ut ett brev till stationerna där man konstaterar att det föreligger arbetsbrist på pendeln. Detta utan att först förhandla frågan med SEKO Pendelklubben. Oron är därmed redan spridd av företaget och man visar också att man inte respekterar förhandlingsordningen. SEKO Pendelklubben vill därför komma ut med ett förtydligande och en kommentar i frågan.


Bakgrund: Vid en Mbl-information den 25/3 fick SEKO Pendelklubben ta del av ISS Facilitys planer på att kraftigt skära ner på antalet tjänster inom stationsstäd och plockstäd. Det handlar sammantaget om 30,5 tjänster. Orsaken till nedskärningarna är enligt ISS att vinsterna inte är tillräckligt höga och att man vill sänka de egna kostnaderna/slimma verksamheten inför nästa upphandling av Pendelverksamheten som tar sin början under 2014. Det handlar inte om att ISS går back på pendelverksamheten.


Vilka berörs? Om ISS väljer att genomföra sina planer så riskerar ett antal anställda att sägas upp pga arbetsbrist. Det innebär att alla anställda inom ISS/Pendeln, oavsett yrke, sätts upp på en turordningslista efter anställningstid. De med kortast anställningstid riskerar att varslas om uppsägning. Troligtvis så skulle det då handla främst om anställda bland städpersonalen men det kan också beröra tex administration.


Kommentar: För första gången i Pendelns historia så riskerar personal att sägas upp pga av ekonomiska skäl. Personalen ska skäras ner för att ISS vinster ska kunna öka. Den enes bröd den andres död, som ordspråket lyder. Vinsten inom ISS Sverige var 2010 278 miljoner! Det är tydligen inte tillräckligt. Avsikten är att den personal som blir kvar, sedan andra blivit arbetslösa, ska tvingas arbeta hårdare. ISS Facility (och Stockholmståg?) avser att konkurrera inför nästa upphandling med personal som sliter hårdare – så ser det ”vinnande” konceptet ut.


5 års misskötsel av verksamheten har resulterat i att personalen knappast skulle sakna ISS, om man förlorar nästa upphandling. Så vill företaget ha effektivisering bör man nog leta sig in på ett annat spår, istället för att lämpa över bördorna på dem som försöker hålla rent.


Gentemot Stockholmståg, som ju är huvudansvariga för hela pendelverksamheten ställer vi återigen kravet att ta över verksamheten i egen regi. Nu lägger vi till, oavsett hur förhandlingarna går, att sluta med den avvisande inställningen till att anställa ISS-personal som tågvärdar. Kompetens ska givetvis hållas men då Stockholmståg har stor del i ansvaret för hur städning/plock utförs kräver vi också ett ansvarstagande för eventuell övertalighet.

SEKO Pendelklubben kommer att inkalla till extra medlemsmöten för städpersonalen inom pendeln för att tillsammans med dessa utarbeta strategier för hur man bäst ska bemöta hotet från ISS. Vi kommer också att kontakta övriga SEKO-klubbar inom SL-området samt SEKO TraffiCare som nyligen fått se en stor del av sina medlemmar förlora sina jobb hos ISS. Det som händer på pendeln är tyvärr inte unikt.


SL-politiker kommer att bjudas in till vårt medlemsmöte i juni. Frågan som måste ställas är vad de vill med pendelverksamheten i framtiden. De folkvalda är också de som beslutar om vilka företag som ska släppas in i pendelverksamheten. Det som händer på städsidan idag kan drabba tågvärdar, förare och stationsvärdar imorgon.

Seko Pendelklubben säger bestämt NEJ till förslagen från ISS.

/ SEKO Pendelklubbens styrelse

5 kommentarer:

  1. Ilsken TC-anställd2 april 2011 kl. 13:49

    Hur många tänker ISS skicka ut i arbetslöshet den här gången? Vad säger SL?

    SvaraRadera
  2. Vi vill inte spekulera i hur många som kan varslas. Allt vi vet är att ISS vi skära ned städverksamheten med 30,5 tjänster. Ur vårt perspektiv är det orealistiskt att göra det och samtidigt leva upp till de avtal man har med Stockholmståg. Den matematiken går helt enkelt inte ihop.

    Olof Fryklöf/SEKO Pendelklubben

    SvaraRadera
  3. Hur kan skitiga tåg vara ett argument i en kommande upphandling????????

    SvaraRadera
  4. Facklig kollega6 april 2011 kl. 06:27

    Vad säger beställaren av städning, SL (Stockholmståg??)?

    SvaraRadera
  5. Vad säger SEKO och de andra förbunden inom LO?
    Är det inte dags att göra så att ISS uppför sig anständigt på svensk arbetsmarknad? Stå på er folk på pendlarna och verka för enhet inom fackklubbar och förbund. Fin bild ! ser ut som en viss jurist håller på!LOL

    SvaraRadera