torsdag 14 april 2011

Ingen mer visering på Nynäsbanan?


Bakgrund:

Vid en MBL §19-information med Stockholmståg den 30 mars informerades de fackliga organisationerna om att STÅG vill ta bort nuvarande viseringsupplägg på Nynäsbanan. Orsaken är enligt Stockholmståg att SL inte vill betala för dubbelbemanningen på kvällar och attlånga tåg kommer att gå även på vardagar. .

Som alternativ vill Stockholmståg istället skapa en ny personalgrupp som jobbar med visering enligt en stickprovsmodell. På vissa tåg ska enligt förslaget visering genomföras enligt ett roterande schema. Hur stor denna grupp skulle bli har STÅG ännu inga svar på. Som vi förstår är det också tänkt att samtliga tåg ska bemannas med en tågvärd som ansvarar för dörrmanövreringen. Det nya rutinerna är tänkta att börja gälla fr.o.m 2012 men STÅG vill testa det nya systemet under sommarperioden 2011.

Sommarturlistorna: I det förslag till sommarturlistor som presenterats för SEKO:s turlisteombud är all dubbelbemanning borttagen. Ingen visering fanns inlagd på kvällstid och helger. Våra turlisteombud kunde därför inte godkänna turlistorna eftersom frågan ännu inte förhandlats med SEKO. Det räcker nämligen inte att som STÅG gjort bara informera facken i frågan. STÅG har senare backat på vissa punkter och våra turlisteombud har kallats till ny förhandling. I slutänden så lär det ändå innebära en hel del förändringar av turerna för de med biljettvisering på sina grupper.

SEKO Pendelklubbens inställning: SEKO Pendelklubben kan i nuläget inte säga ja till förslaget. Det innebär inte att vi stänger dörren för att diskutera det problem som uppstår när SL inte vill betala STÅG för dubbelbemanning. Men frågetecknen är många. Ska den nya gruppen utgöras av tågvärdar med säkerhetstjänst eller någon annan? Vilken stationeringsort ska gälla? Kommer den nya gruppen enbart att jobba med visering eller ska även åkning på stompendeln läggas in? Vad innebär det för storleken på personalstyrkan, finns det risk för övertalighet? Vad säger SL om detta och hur kommer det att påverka intäkterna från Nynäsbanan? En arbetsgrupp med representanter från arbetsgivaren och de fackliga organisationerna har tillsatts där vi kommer att kräva svar på dessa frågor.

Men vi behöver framförallt respons från våra medlemmar. Vilken linje ska SEKO Pendelklubben driva i frågan? Hur ska viseringen på Nynäsbanan genomföras i framtiden? Frågan berör alla tågvärdar eftersom samtliga grupper kan komma att påverkas av det nya upplägget. Det handlar också i förlängningen om våra jobb. Att arbetsuppgifter tas ifrån oss utgör alltid ett hot mot jobben.

Medlemsmöten i maj: SEKO Pendelklubben bjuder därför sina tågvärds -medlemmar till möten i frågan. Vi tror att alla våra medlemmar bland tågvärdarna inser allvaret och kommer dit om det finns möjlighet. Varje möte är tänkt att pågå i ca 1 timme.

Plats: Gnestarummet , STÅGS lokaler på Klarabergsviadukten

Tid: Måndag 9/5, 13.00-14.00, 14.30-15.30, 16.00-17.00 Fredag 13/5, 13.30-14.30, 15.00-16.00


För SEKO Pendelklubbens styrelse

Olof Fryklöf

2 kommentarer:

  1. Jag gillar inta att visera biljetter men kommer inte det här att leda till uppsägningar av personal? Det är ju många som går där nere och stämplar.

    SvaraRadera
  2. Vid MBL-informationen menade STÅG att det här inte kommer att leda till en övertalighet. Med tanke på den brist som finns på tågvärdar just nu så stämmer det förmodligen.

    Enligt den sista informationen vi fått så planerar STÅG att använda tågvärdar till den nya viseringsgruppen.

    Men som sagt inget är ännu bestämt. Det är därför viktigt att många kommer på medlemsmötet i maj och tycker till. Då kommer det också att finnas mer information.

    Olof Fryklöf/SEKO Pendelklubben

    SvaraRadera