onsdag 7 april 2010

Avtalsrörelsen och Metalls skamliga avtal!

IF Metall har gjort det igen! De har skrivit under ett avtal som ger ingenting, utom möjligen mer makt åt arbetsköparna. 3,2% i löneökning på 22 månader innebär troligtvis att realönerna minskar fram till 2012 .
Vidare har man i sitt avtal urholkat förtursrätten vid återanställningar och gett klart för arbetsköparna att fortsätta sluta lokala lönesänkningsavtal direkt med klubbarna.

Eftersom IF Metall ingår I LO kan deras avtal få stor betydelse för de avtal som ska slutas för oss inom spårtrafik. Från SEKO Pendelklubbens sida ställer vi oss frågan om LO-samordningen gynnar löntagarna eller arbetsköparna!
Läs mer om Metalls avtal här>>
Kritik från Kommunal>>
Även inom skogs och livsmedelsindustrin har man slutit liknande avtal. Vilket visar på hur IF Metalls avtal tvingar övriga förbund att följa efter.
Läs mera här>>


Inom Spårtrafik, där våra löner förhandlas, vill arbetsköparna ha ett "sifferlöst avtal" och yrkar på 0 kr och 0 % i löneökningar. Arbetsgivarna vill även att all lönesättning skall ske lokalt och att alla skall ha individuella löner. Ett skambud!
Förhandlingarna har kört fast och återupptas 12-13 april.
Läs mer om avtalsförhandlingarna och SEKO:s yrkanden inom spårtrafik>>


På våra medlemsmöten i april för tåg och stationsvärdar kommer vi att diskutera vårt lokala förhandlingsupplägg mot Stockholmståg och TraffiCare.
Bra löpande info om avtalsrörelsen hittar du på SEKO klubb 119:s blogg
Olof Fryklöf/SEKO Pendelklubbens förhandlingsdelegation

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar